WAT IS EEN GPS ONTVANGER?

Een GPS ontvanger (ook wel kortweg GPS genoemd) is een elektronisch apparaat wat je exacte positie, coördinaten genaamd,  op aarde kan weergeven.
Deze coördinaten worden uitgedrukt in lengtegraden (Longitude) en breedtegraden (Latitude).
Nog steeds is een handheld GPS van bijvoorbeeld Garmin de standaard uitrusting om te cachen. Concurrentie komt van smartphones met ingebouwde GPS ontvanger. iOS en Android Apps maken geocaching op deze apparaten mogelijk.
Er zit echter wel een adder onder het gras… de robuustheid van een smartphone. Een keer laten vallen en het is gedaan. Een stortbui en hij is defect. Kaarten online laden, zeker in het buitenland kan een dure grap worden reden dat negen van de tien cachers om genoemde deze reden toch voor de vertrouwde Garmin, Magallan of Lowrance handheld GPS kiezen.
Komt nog bij dat het kaartmateriaal in de geocaching app niet kan tippen aan de topografische kaarten in een handheld GPS.
Handig is de geocaching app ter ondersteuning te gebruiken zodat cache informatie, hits en tips in het veld opgehaald kunnen worden.

Je hoeft niet alle ins en outs van de GPS te kennen om het spel Geocaching te spelen. Alles wat je moet doen, is het invoeren van een zogenaamd ‘Waypoint’, oftewel de coördinaten van de cache in de GPS zetten. Dit is de plaats van de cache in het ‘veld’.

WAYPOINTS, CACHE, GPS… HUH?

Neem de begrippenlijst door voor uitleg.

Ok, ik heb een GPS ontvanger, kan iemand nu zien waar ik mij bevind
(en waar ik naar toe ga)?

GPS units zenden je positie niet uit, ze ontvangen alleen. De GPS satellieten gebruiken radio-frequenties om hun eigen positie uit te zenden. Je GPS ontvangt deze informatie om, door middel van driehoeksmeting, uit te puzzelen waar jij je bevindt.
Tenzij er een volgsysteem in je hoofd is geïmplanteerd door aliens, ben je veilig voor de satellieten die over je hoofd vliegen. Als extra beveiliging kan je een stuk aluminiumfolie over je hoofd vouwen om je te beschermen tegen deze X-rays.
Nu serieus, als je alles wilt weten over het volgen van personen, voertuigen etc met behulp van GPS technologie, Google dan eens op ‘track & trace’.

WAT KOST EEN  GPS ONTVANGER, EN WAAR IS DEZE TE KOOP?

Hand GPS ontvangers kosten tussen de 125 en 700 euro, afhankelijk van de mogelijkheden die je zoekt. Groot scherm, klein scherm, geschikt voor topografische kaarten …
Wij bevelen de  Garmin Etrex series  (bv. 20x of 30x) aan die vanaf zo’n 150 euro te koop zijn. Deze apparaten kunnen je tot op 3-5 meter van de schat leiden (afhankelijk van de locatie). De volgende stap is een ontvanger met ingebouwd elektronisch kompas, topografische kaarten, routeplanning, meer geheugen etc. Denk hierbij aan de GPSMAP64S.

GPS ontvangers zijn o.a te koop bij WaypointBeverbol.com en gpsshop.nl

HOE GEBRUIK IK EEN GPS ONTVANGER VOOR GEOCACHING?

Om het spel te spelen moet je allereerst weten hoe je een ‘waypoint’ in de GPS ontvanger zet.
Kijk in de handleiding die bij de GPS geleverd wordt hoe je een ‘waypoint’ in het apparaat zet.
Lukt het niet, post dan een bericht in het forum. Hier is altijd iemand die je kan helpen.  succes!