Wherigo is een weinig populair spel uit de stal van Groundspeak wat naast geocaching gesitueerd is.

Het is een samentrekking van het Engelse where-i-go, oftewel: waar-ik-ga.

Wherigo is de samensmelting van adventure games (zoals Dungeon & Dragons, Zork, Myst en andere computer rollenspelen), GPS en de echte wereld.
Bedoeld om de spelen die je normaal binnen achter de computer speelt naar buiten te brengen.
Whereigo is bedacht door de makers van geocaching.com, Jeremy Irish en Elias Alword, en maakt in potentie nog veel meer spannende buitenspelen met GPS mogelijk dan alleen geocaching.

Anno 2010 heeft Garmin de samenwerking met Groundspeak opgezegd waardoor het draagvlak voor het spel enorm afnam.
Momenteel is de lijst met ondersteunde hardware beperkt tot wat oude Pocket PC’s en de Garmin GPSen Colorado en Oregon.
De Builder en Player software zijn nooit uit het Alpha stadium gekomen. De recenste versies dateren van 2008.
Mogelijk leeft het spel wat op door de recente beschikbaarheid van apps voor iOS en Android.

WHERIGO.. EN WAAROM?

Wherigo is een toolbox om avonturen in de echte wereld mogelijk te maken. Waar je op de computer de muis of het toetsenbord gebruikte om
je te verplaatsen, doe je dat met Wherigo door gewoon jezelf te verplaatsen. En de maker van een avontuur kan er dan voor zorgen dat je op een bepaalde plaats virtuele objecten en karakters tegenkomt, waar je dan iets mee kunt doen.
En dat allemaal door een Garmin Colorado, Oregon GPS of een oude PocketPC PDA met ingebouwde GPS te gebruiken. Voor degenen die nog niet zo bekend zijn met avonturenspellen: het idee is dat je je verplaats in de echte wereld, samen met je Wherigo Speler software met GPS, en dat je dan multimedia content ervaart die afhankelijk is van je locatie.
Dat kan de bekende Garmin Tourguide zijn (waarbij je door een stad loopt en bij bijzondere plekken een uitleg met beeld en geluid krijgt), een avonturenspel (waarbij je bijvoorbeeld in een bos rond loopt om de schat te zoeken, terwijl je moet voorkomen dat de monsters je te pakken nemen) of iets heel anders dat door een auteur is bedacht.

HOE WERKT HET?

Wherigo heeft twee kanten: de Wherigo Builder en de Wherigo Speler.

BOUWEN

Met behulp van de Wherigo Builder applicatie (recentste versies uit 2008) bouwen auteurs interactieve avonturenspelen, tour guides en andere innovatieve activiteiten, die
Wherigo gebruikers buitenshuis kunnen ervaren. De Wherigo ervaring combineert fysieke en virtuele elementen, elkaar overlappende
verhaallijnen en nuttige informatie tegen de achtergrond van de echte wereld.
De basisblokken van Wherigo zijn zones. Zones zijn gebieden op een kaart die locaties in de echte wereld representeren. Zones kunnen in elke vorm gemaakt worden die de auteur wenst en zijn meestal afhankelijk van het type ervaring dat de auteur de gebruikers wil laten beleven. Als de
auteur bijvoorbeeld een tour wil maken, dan is een zone vaak gerelateerd aan een bepaald oriëntatiepunt.Zodra de auteur klaar is met het maken van de beleving wordt het geüpload naar de Wherigo website als één bestand: de Wherigo cartridge.
De gepubliceerde beleving kan dan door Wherigo gebruikers die de Wherigo Speler applicatie gebruiken.

SPELEN

Met behulp van de Wherigo Speler op een apparaat met een GPS ontvanger kunnen gebruikers fysieke locaties bezoeken, virtuele dingen oppakken en gebruiken, omgaan met virtuele karakters en puzzels in de echte wereld oplossen.
Wanner een gebruiker een zone ingaat en uitgaat ervaart hij wat de auteur op die plaats bedoeld heeft, bijvoorbeeld het zien van multimedia, het
krijgen van aanwijzingen of taken en het horen van geluiden op het apparaat.
Bijvoorbeeld, als een gebruiker een zone binnenwandelt kan hij “praten” met een virtueel karakter, een virtuele schakelaar “omzetten” of een virtueel ding aan een karakter “geven”. En terwijl de gebruiker zich van zone naar zone verplaatst ervaart hij het fictieve verhaal, de tour of het avonturenspel door Wherigo te gebruiken.

VANUIT HET PERSPECTIEF VAN DE GEOCACHER…

Al vele geocaches zijn zogenaamde puzzel-caches, oftewel geocaches waarbij je puzzels moet oplossen om de uiteindelijke geocache te vinden.
Soms moet je er voor rekenen, soms moet je meerdere locaties bezoeken om op elke plek iets op te zoeken, etcetera, om de geocacher een mooie belevenis te bieden.
Locaties zijn een belangrijke factoren in elke unieke geocache ervaring. Door het toevoegen van objecten, karakters en taken door middel van de
Wherigo gereedschapskist kunnen geocachers nog mooiere en interactieve tochten en puzzels voorschotelen.

Het is meer dan een spel…

Locatiegebaseerde cartridges zijn niet alleen bedoeld voor diegenen die van avonturenspelen houden. De gereedschapskist is zo open ontworpen dat cartridge makers vrijwel elke ervaring kunnen bouwen voor een speler.
Een paar voorbeelden:

  • Een interactieve wandeltocht door een mooie stad
  • Een schatzoektocht door een wijk
  • Innovatieve marketing voorstellen
  • Interactieve fictieve spelen
  • Spelen in een andere dimensie
    …en een paar specifieke:

Een gids die je door een bloementuin leidt en onderweg de verschillende flora en landschaps-architectuur aan je uitlegt.
Een cartridge die nieuwe studenten rondleidt op een campus met daarin de noodzakelijke stops om je in te schrijven voor bepaalde zaken en die je ondertussen vertelt waar je wat kunt vinden.
De ideeën zijn eindeloos!

Maak een Gratis Website met JouwWeb